O Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας, μια σημαντική πρωτοβουλία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου. Σκοπός του Μηχανισμού είναι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, η βελτίωση της λειτουργίας τους, η πρόσβασή τους σε νέες αγορές, καθώς και η παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και της εξωστρέφειάς τους.
Την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μηχανισμού που θα λειτουργήσουν στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο και θα υποδεχτούν τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και η ανάπτυξη των βασικών εργαλείων λειτουργίας του (βάση δεδομένων επιχειρήσεων, διαδικτυακή πύλη, πληροφοριακό υλικό, υλικό υποστήριξης επιχειρήσεων κ.α). Η λειτουργία του Μηχανισμού συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Φορέας υλοποίησης (δικαιούχος) είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ανάδοχος του έργου είναι η ένωση των νομικών προσώπων ICAP Advisory, Headway Ε.Π.Ε. και Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ολοκληρώθηκε η 1η έρευνα παρακολούθησης της συγκυρίας από τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Η έρευνα εστιάζει στην ανάλυση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας τους το 2ο τρίμηνο του έτους 2021, καθώς και των προσδοκιών τους για το επόμενο τρίμηνο. Η σταδιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δείχνει να έχει επηρεάσει ανάλογα τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, οι οποίες σε γενικές γραμμές αναδεικνύουν ένα αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Εξαιτίας του έντονα ευμετάβλητου οικονομικού κλίματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων του δείγματος πραγματοποίησε οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.
Η αναστολή συμβάσεων εργασίας αποτελεί την πιο δημοφιλή πρακτική μεταξύ των συμμετεχόντων ακολουθούμενη από την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας ενώ μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσε ότι προέβη σε ψηφιακή αναβάθμιση ή επεκτάθηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. 7 στις 10 επιχειρήσεις αξιοποίησε κάποιο από τα μέτρα της πολιτείας για την στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στις δυσμενείς συνθήκες που επέφερε η πανδημία, με δημοφιλέστερη απάντηση τη λήψη ενίσχυσης μέσω του προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ
Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία. Στο πλαίσιο της Δράσης χορηγείται μη επιστρεπτέα οικονομική ενίσχυση στις επιλέξιμες επιχειρήσεις της πρόσκλησης με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας COVID- 19. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με:
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) από τις 9/08/2021 μέχρι τις 25/9/2021. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης, ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020»
e- Λιανικό (B' κύκλος) Ξεκίνησε στις 09/7/2021 η υποβολή αιτήσεων για το Β’ Κύκλο της Δράσης «e-Λιανικό».Με τη Δράση, επιδοτούνται δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) των επιχειρήσεων λιανεμπορίου. Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.
Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων λήγει στις 29/9/2021 και ώρα 15.00. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.