Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η εκδήλωση του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο «PortoRio», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν ο σκοπός του έργου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων του ΜΣΕ, καθώς και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα σημαντικό πρόγραμμα που ξεκινάει και θα υλοποιηθεί με τη δική σας συνεργασία και συνδρομή, προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και ειδικά τις μικρομεσαίες. Αναφέρομαι στο νεοσύστατο Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Μία νέα και καινοτόμο δράση για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική οικονομία. Σκοπός του Μηχανισμού, όπως ακριβώς είναι και η ονομασία του, είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Κάναμε το πρώτο βήμα. Τοπικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο. Και αυτά τα γραφεία, θέλουμε να τεθούν στη διάθεση των επιχειρηματιών και επαγγελματιών που επιδιώκουν βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, πρόσβαση σε νέες αγορές, καθώς και παροχή εξατομικευμένης και εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την εξωστρέφειά τους» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένας νέος, πρωτοποριακός θεσμός, που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ξεκίνησε να υλοποιείται μετά την υπογραφή σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου. Η δράση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και φορέας υλοποίησης είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν φορέα που θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους δυνητικούς επενδυτές, δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καινοτόμα «υλικά». Παράλληλα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν στη διάθεσή τους, μία πλήρης βάση γνώσεων και υποστήριξης. Επίσης, ο ΜΣΕ θα παρακολουθεί στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα συντονίζει δράσεις και θα διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, ενώ Κέντρα θα υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Από πλευράς του, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ICAP, Άγγελος Κυριόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας για την τοπική οικονομία, επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός φιλοδοξεί να αποτελέσει το βασικό κόμβο επικοινωνίας τόσο της Περιφέρειας, όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας (Επιμελητήρια, φορείς, Σύλλογοι, Δήμοι κτλ.) με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και πληροφόρησης. Μελετώντας το Μακροοικονομικό και Μικροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσω της αξιοποίησης ερευνών και στοιχείων της βάσης δεδομένων της εταιρείας ICAP, ο Μηχανισμός έχει ως βασική επιδίωξη την υποστήριξη των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την ανάπτυξή τους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης».
Η Αναπληρώτρια - Υπεύθυνη του έργου, Αναστασία Ζαχαράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία και τους έμπειρους σύμβουλους της αναδόχου εταιρείας, ICAP, ο Μηχανισμός στοχεύει στη στήριξη με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται να αναζητήσουν συμβουλευτική υποστήριξη, αλλά και στη στήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ώστε να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμφανίζονται και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται. Παράλληλα, μέσω των μελετών και ερευνών που εκπονεί, παρακολουθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσαρμόζει τις υπηρεσίες του στις ανάγκες των επιχειρήσεων»
Χαιρετισμούς στο ξεκίνημα της εκδήλωσης απηύθυναν, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης. Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων, ενώ ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.