Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 2,3% το Μάιο, από 3,2% τον Απρίλιο.
Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,9%), η Κροατία (4,3%) και η Πορτογαλία (3,9%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Ιταλία και η Λιθουανία (και οι δύο 0,8%).
Η Ελλάδα έχει πληθωρισμό χαμηλότερο από αυτόν της Ευρωζώνης, τονίζει σε ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τα «ενθαρρυντικά για τη χώρα μας στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτό το μήνα από την Eurostat, σχετικά με το μέτωπο της ακρίβειας, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλα τα νοικοκυριά».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό τροφίμων ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι απολύτως εφικτός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε στο 2,3% τον Μάιο από 3,2% που ήταν τον Απρίλιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην Ευρωζώνη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,6%, από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα -προσέθεσε ο κ.Μαρινάκης- στον βασικό δείκτη που αφορά περισσότερο από όλους κάθε πολίτη, τον πληθωρισμό τροφίμων δηλαδή, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση: 2,3% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο.
Πηγή: www.cnn.gr